Pasulj sa kobasicom recept
06/02/2021Pasulj sa kobasicom, jedno od omiljenih jela mojih ukućana. Ovog puta sam dodala i malo slanine i napravila pasulj sa kobasicom i slaninom, prava kombinacija.
Potrebni sastojci za pasulj sa kobasicom:
- pasulj 300 gr
- kobasice 300 gr
- slanina 100 gr
- crni luk – jedna srednja ili veća glavica
- beli luk 2-3 čena
- mast ili zejtin
- brašno
- mlevena paprika
- so
Pasulj prvo očistiti od eventualnih nečistoća i ostaviti ga potopljenog u vodi da odstoji par sati ili sve ovo uraditi veče pre kuvanja. Procediti pasulj i baciti vodu.
Staviti pasulj u veću šerpu i čekati da provri, za to vreme propržiti sitno seckan beli luk dok ne krene da rumeni.
Kad pasulj provri, ponovo ga procedite i opet nalijte vodu za kuvanje. Dodajte proprženi crni luk i sitno iseckani beli luk.
Savet plus: Ja dodam na vrh kašičice (ne preterivati) sodu bikarbonu, kažu da je to mudro…
Kad pasulj provri, smanjiti vatru i na otprilike jednu trećinu snage ostaviti da se kuva oko dva sata uz obavezno proveravanje vode. Ako je potrebno dodajte je dok kuvanje traje.
Kad je pasulj skoro kuvan (još malo pa skroz mekan) dodati naseckane kobasice i slaninu.
Ja kobasice sečem na srednje komade i obavezno ih malo zasečem. Slanina je opciona i po želji. Ne može ništa da pokvari. Secite je na kockice ili pločice. Vodite računa da ne presolite pasulj jer su obično i kobasice i slanina slani.
Sve zajedno nek se krčka na laganoj vatri još pola sata.
Zaprška za pasulj sa kobasicama
Zaprška se pravi na klasičan način. Jedna kašika masti ili par kašika zejtina, jedna kašika brašna i dve kašičice crvene mlevene paprike se stavi da se uprži.
Dodati zapršku u pasulj sa kobasicama i ostaviti da se sve ukrčka još desetak minuta.
ema.rs vam želi prijatan obrok.
Pratite nas i na instagramu i facebooku