Zlatno mleko
08/02/2021Zlatno mleko je zapravo samo mleko u koje se meša kurkuma u obliku paste ili praha. Ukus je malo istančan. Ali kurkuma daje mleku žućkasto-zlatnu boju po kojoj je i dobilo ime.
Zašto je zlatno mleko zdravo?
Ovo je uglavnom zbog čudotvornog začina kurkume. Više o kurkumi pročitajte na našoj stranici. Njeno biljno jedinjenje kurkumin jača ćelijske membrane u telu i poboljšava otpornost na bolesti. Takođe se navodi da začin pomaže u varenju. Kurkuma je takodje dobra za detoksikaciju. Naravno i svi ostali sastojci koji ulaze u zlatno mleko imaju svoje hranljive materije.
Sastojci za 1 šolju zlatnog mleka:
- 200 ml mleka
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1/2 kašičice djumbira u prahu
- cimet u prahu
- biber – mleveni
- 1 kašika meda
Zlatno mleko – recept
Sastojci za zlatno mleko dati su za jednu šolju, svakako da je lepše piti ga u dvoje pa sve sastojke pomnožite sa dva. Prvo u sud (džezva za kafu) stavite dve kašike vode, kurkumu i djumbir. Nemojte preterivati sa djumbirom, može da da intenzivan ukus. U zavisnosti od broja porcija – šolja a samim tim i sastojaka, možda trebate da dodate još malo vode. U svakom slučaju treba da se promešaju sastojci i kad proključaju da budu lepo sjedinjeni u gustu masu.
Za to vreme, u drugu posudu sipajte mleko (po izboru), cimet (prstohvat za jednu šolju), kašiku meda i vrlo malo mlevenog bibera. Biber je dobar da se sastojci kurkume bolje apsorbuju.
Kad mleko krene da ključa, smanjite vatru i mešajte još par minuta. Na kraju sjedinite zlatnu pastu sa mlekom i sipajte u šolju.
Uživajte u ukusnom i zdravom napitku. Možete da dodate malo kokosovog ulja a po želji i da pospete preko mleka i malo cimeta.
Ideja plus: Leti zlatno mleko ohladite i odlično je osveženje sa kockicama leda.
Pratite nas i na instagramu i facebooku