Beč – znamenitosti

Beč – znamenitosti

14/02/2021 0 By Devojka
Podelite sa prijateljima

Beč. Opisati Beč u jednom članku je jednako moguće kao ga i obići za dva do tri dana. Opisaćemo vam ono što mislimo da je najvažnije i najinteresantnije. Znamenitosti u Beču ima toliko da je nemoguće nabrojati ih a kamoli opisati…

Beč leži na Dunavu u najistočnijem delu Austrije nedaleko od granice sa Slovačkom, Mađarskom i Češkom. On je jedna od najstarijih metropola u srcu Evrope, carski grad i mesto ukrštanja raznih kultura i uticaja. Beč je jedan od mojih omiljenih gradova u Evropi. To je zbog neodoljivog šarma i udobnosti koje možete naći u kafićima i restoranima. Beč je nekada bio carstvo sa ogromnom moći u Evropi. Habsburgovci su iza sebe ostavili velelepne zgrade, dvorce, parkove, palate i još mnogo toga, što i danas Beč čini zanimljivom destinacijom za gradsko putovanje.

Šta videti u Beču

Dvorac Šenbrun – Schloss Schönbrunn

Palata Šenbrun u Beču! Letnja rezidencija Habsburgovaca zaista je jedna od glavnih znamenitosti Beča i trebalo bi da planirate dovoljno vremena za posetu palati i parku.

Car Franc Jozef II je ovde rođen i proveo je veliki deo svog života u palati Šenbrun. Možete posetiti njegove privatne sobe, radnu sobu i videti mnoge njegove lične predmete. Njegova poznata supruga carica Elizabeta „Sisi“ takođe je provela dosta vremena u dvorcu Šenbrun.

Šenbrun

U prelepoj sali rokokoa, dvorani ogledala, Sisi i Franz su plesali svoje valcere a vek ranije mali Volfgang Amadeus Mozart svirao je u uzrastu od šest godina i oduševljavao dvorske dame. Ako posećujete Šenburn kao deo organizovanje grupe dobićete slušalice preko kojih će vam vodič dočaravati nekadašnji život u ovim prostorijama. Nažalost zabranjeno je korišćenje fotoaparata u unutrašnjosti zamka ali svakako to morate videti.

Da li ste znali da je palata Šenbrun najveća palata u celoj Austriji?

Ne samo to, već ono što posebno oduševljava je i park oko nje sa svojih prostranih 160 hektara. U njemu se nalazi najstariji još uvek postojeći zoološki vrt na svetu. Šetalište vodi uz nazubljene serpentine pored Velikog partera i veličanstvene fontane Neptuna do Gloriette, sa čije terase imate zaista fantastičan pogled na palatu Schonbrunn i delove Beča.

Glorijet

Ulaz u park se ne naplaćuje ali za dvorac možete naručiti karte online preko zvaničnog sajta: Schloss Schönbrunn.

U vrtu zamka nalazi se božanstvena fontana, puno statua i spomenika. Meni se naročito dopala šetnja kroz lavirinte od žive ograde.

Šenbrun

Kako stići:
Schönbrunner Schloßstraße 47, 1130 Wien. Metro: linija U4, stanica Schonbrunn, tramvaj: linije 10 i 58


Dvorac Belvedere – Schloss Belvedere

Palata Belvedere je velika rezidencija princa i vojskovodje Eugena Savojskog i sagradjena je u baroknom stilu izmedju 1663. i 1736. godine. Barokni dvorac Belvedere (lep pogled) sam je po sebi barokni dragulj, po mnogima i najlepša barokna gradjevina na svetu. Celo područje je podeljeno na Gornji i Donji Belvedere sa Zimskom palatom i baštama.

Belvedere - Beč znamenitosti

Na Belvedereu se nalazi najveća svetska kolekcija dela Gustava Klimta, uključujući čuvenu zlatnu sliku „Poljubac“, koju je Klimt naslikao tokom bečkog modernizma. Sa Gornjeg Belvederea se pruža lep pogled na sam Beč pa otuda i naziv ovog dvorca. Ulaz u prak je besplatan dok se ulaz u muzeje naplaćuje.


Hofburg – znamenitosti Beča

Hofburg je veliki kompleks rezidencija Habsburškoga carstva u centru Beča. Bečki Hofburg jednako je vredan posete kao i palata Šenbrun. Danas ovde boravi savezni predsednik Austrije. Ovde možete mnogo toga otkriti i videti jer poseta daje sjajan utisak o svetu plemstva i Habsburgovaca.

Hofburg

Veliki deo Hofburg kompleksa pretvoren je u muzeje:

Silberkammer: Silberkammer je mali muzej o Habsburgovcima.

Imperial Apartments: Oni su srce bečkog Hofburga. Ovde je živela carska porodica zajedno sa dvorom i oficirima.

Muzej Sisi: Carica Sisi, najpoznatija ličnost dinastije Habsburg, ima svoj muzej u bečkom Hofburgu. Ulaznice za muzej.

Carska riznica: Ovde se možete čuditi dragocenim draguljima Habzburgovaca.


Katedrala Svetog Stefana

Najpoznatija bečka crkva je katedrala Svetog Stefana koja se sa zvonicima uzdiže daleko iznad grada i zbog toga je markantna znamenitost Beča. Gotska crkva sagrađena je još 1365. godine u centru starog grada. Od svoja četiri zvonika, najviši je visok 136 metara, svako ko želi može se popeti na 343 stepenice do vrha i odatle uživati u pogledu na čitav Beč.

Katedrala Svetog Stefana

Hundertwasserhaus

Hundertwasserhaus je stambena zgrada u Beču sagrađena na osnovu ideje austrijskog umetnika Fridensrajha Hundertwasera sa arhitektom Jozefom Kravinom kao koautorom.

Hundertwasserhaus - Beč znamenitosti

Spoljašnja fasada kuće Hundertwasser u Beču, ukrašena mnogim svetlim bojama, čarobna je atrakcija. Oni koji žive u Hundertwasserhausu takodje imaju pravo da dizajniraju fasadu oko prozora prema svom ukusu. Više od 200 stabala i grmlja na balkonima i krovnim terasama čine Hundertvasserhaus zelenom oazom usred grada. Kuća Hundertwasser može se gledati samo spolja.

Postoji puno anegdota gde su turisti pokušavali da udju u “muzej” koji je u stvari “obična” stambena zgrada.

Neposredno nasuprot kuće Hundertwasser nalazi se selo Hundertwasser, koje možete posetiti. Umetnik je ovde dizajnirao svoj jedini tržni centar sa „seoskim trgom“, barom i brojnim prodavnicama u tipičnom Hundertwasserovom stilu.


Trg Marije Terezije – Maria Theresien Platz

Maria-Theresien-Platz se nalazi u 1. okrugu, na Ringstrasse nasuprot Hofburga. Okružen je dvema najvećim istorijskim muzejskim zgradama u gradu: prirodnjačkim muzejom i muzejom istorije umetnosti. Na sredini trga je spomenik Mariji Tereziji, najveći habzburški spomenik u Beču.

Maria-Theresien-Platz

Ukoliko se u Beču nadjete u vreme novogodišnjih praznika, na ovom trgu obavezno posetite Božićno selo i probajte kuvano vino.

Beč je grad muzeja i ako planirate da obidjete više njih obavezno se informišite o gradskoj karti sa kojom možete da ostvarite popuste na gradski transport i ulaznice u muzeje.


Bečka državna opera – Wiener Staatsoper

Bečka državna opera je jedna od najpoznatijih operskih kuća na svetu i nalazi se u 1. bečkom okrugu. Otvorena je 25. maja 1869. premijerom filma Don Juan Mocarta. Nalazi se u najpoznatijoj ulici u Beču – Ringstrasse u blizini muzeja Albertina. Repertoar Bečke opere.

Bečka opera - Beč znamenitosti

Prater – Beč znamenitosti

Prater je veliki javni park u Beču. Zapravo je super kul imati ogroman zabavni park poput Pratera tokom čitave godine u svom gradu. Simbol parka veliki točak iz 1879. godine visok 65 metara koji se i danas koristi i sa koga se pruža pogled na čitav Beč.

Prater - Beč znamenitosti

Beč je grad sa preko 1700 mostova, po tome je drugi u Evropi, ko je na prvom mestu?

Kad sad pomislim koje još znamenitosti postoje u Beču i koje na žalost ni ja nisam stigla da vidim, pomalo sam tužna. Ipak, na neki način to me i raduje, toliko toga me još čeka u Beču. Imam utisak da Beč čeka na mene bar upola koliko i ja na njega. Nadam se ponovnom susretu i nekom novom članku na ovom sajtu. Pozdrav….

Pratite nas i na instagramu i facebooku