Hamburg grad sa najviše mostova

Hamburg grad sa najviše mostova

06/02/2021 2 By Devojka
Podelite sa prijateljima

Kad razmišljamo o gradovima sa najviše mostova u Evropi, obično prvo pomislimo na romantičnu Veneciju ili na Amsterdam, ipak brojke govore drugačije. Krenimo od petog ka prvom mestu.

5. Sa „samo“ malo više od 400 mostova, italijanska romantična metropola Venecija nikako nije rekorder među gradovima u Evropi. Romantičan osećaj koji turisti doživljavaju tokom posete Veneciji je neuporediv. Vožnja gondolom kroz Veliki kanal i brojne male vodene tokove daje osećaj kao da voda prekriva više od 50 odsto grada.

4. Ko bi mogao pomisliti da će Berlin zauzeti četvrto mesto? Grad na dve reke sa ogromnim prostranstvom i puno vodene površine ima 960 mostova, dvostruko više mostova od Venecije.

3. Amsterdam zapravo dolazi tek na trećem mestu. Gradski putnici mogu prošetati preko 1.281 Amsterdamskih mostova. Uključeno je sve od romantičnog do istorijskog.

2. Drugo mesto pripalo je Beču. U austrijskoj prestonici posetioci mogu prošetati preko 1.716 mostova. Arhitektonska remek dela koja turisti ne bi smeli propustiti …

1. Grad sa najviše mostova u Evropi? Hamburg, naravno. Ukupno ima 2.500 mostova, a time i najviše u celoj Evropi. Čak je i u Guinessovoj knjizi rekorda. Sa ukupnom vodenom površinom od osam procenata, to nije ni čudo. Obilazak luke i mnogih kanala je stoga neophodan za svaku turneju u Hamburgu.

Grad sa najviše mostova u Evropi

O Hamburgu bi se moglo pisati danima, u ovom članku zadržaćemo se na mostovima. Hamburg je jednostavno svuda na vodi – na Elbi, na Alsteru, na bezbrojnim kanalima.

Schwanenwikbrücke

Schwanenwikbrücke

Na najistočnijoj tački spoljnog Alstera nalazi se Schwanenwikbrücke, most koji nudi fantastičan pogled na grad i Alster. Kao i mnogi drugi mostovi, zarasli su u takozvane ljubavne katance. Mnogi mladi ovde “zaključavaju” ovde svoju ljubav.

Lombardsbrücke

Lombardsbrücke

Panorama Unutrašnjeg Alstera sa gradskom većnicom i crkvenim tornjevima je najlepše mesto u Hamburgu zaglavljeno u gužvi. Izgrađen 1868. godine, Lombardski most prolazi preko nekadašnjih bedema koji su nekada štitili grad. Od jednostavnog drvenog mosta razvio se u kameni most dug 69 metra sa tri luka.

Wandrahmsfleetbrücke

Wandrahmsfleetbrücke

Apsolutni turistički magnet – dva mosta i dvorac sa rovom

Ove dve lepe dame se uzorno drže za ruke sa iskopanim zamkom, koji je sagrađen 1905. godine i služio je kao smeštaj i radionica za radnike na pristaništu. Wandrahmsfleetbrücke i Holländischbrookfleetbrücke su verovatno najfotografisaniji mostovi u Speicherstadtu. Tamo su svoje kuće imale uspešne trgovačke porodice. Mnoga imena ulica u ovom mestu podsećaju na holandske emigrante koji su ovde živeli i radili.

Köhlbrandbrücke

Köhlbrandbrücke

Köhlbrandbrücke – Hamburški “Golden Gate”.

Po završetku 1974. godine, oglašen je kao najduži most u Nemačkoj sa svojih skoro četiri kilometra. Večernji list ga je brzo nazvao „Golden Gate Hamburga“, govorilo se o „Trijumfalnoj kapiji u luci“. Danas preko mosta Köhlbrandbrücke svakodnevno vozi više od 30.000 automobila. Ali „Golden Gate“ sada ima problem za užurbani Hamburg. Budući da nije dovoljno visok za novu generaciju „super brodova“, navodno mu preti rušenje 2030. godine.

Ellerntorsbrücke

Ellerntorsbrücke

Samo nekoliko minuta hoda od mosta Michaelis, stari most Ellerntors ugnijezdio se nad vodom. Podignut je 1668. godine, drugi je po starosti među kamenim mostovima u Hamburgu koji postoje i danas. Zahvaljujući mostu, pešaci su mogli da putuju direktno iz Hamburga do Altone. Na ovom istom mestu je već u 13. veku bio drveni prelaz. Danas most impresionira sa svoja tri prelepa luka izvedena od prirodnog kamena, koji se ogledaju u Herrengrabenfleetu.

Alte Harburger Elbbrücke

Alte Harburger Elbbrücke

Da li se pitate šta nas zaista zanima o mostovima? Zapravo jednostavno: bez mostova nema ni Hamburga. Bez mostova preko Elbe nema „vrata u svet“. Srećom, 1872. godine izgrađen je legendarni „Kapija ka jugu“ – Stari most Harburgški most na Elbi. Filigransko remek delo sa polu drvenim lukom i impozantnim portalima predstavljalo je prekretnicu u urbanom razvoju.

Grad sa najviše mostova u Evropi je Hamburg a jedini grad na svetu koji ima više mostova od njega je New York, ima ih oko 2900 ali o tome kao i o ostalim zanimljivostima Hamburga neki drugi put….

Pratite nas i na instagramu i facebooku