Kako očistiti dasku za seckanje

Kako očistiti dasku za seckanje

06/02/2021 0 By Dama
Podelite sa prijateljima

Daska za seckanje od drveta je neizostavni član svake kuhinje. Voće, povrće i meso lako je iseckati na drvenoj kuhinjskoj dasci. Ali povrće poput paprike, paradajza ili šargarepe može brzo da oboji drvo. Ali domaćim namirnicama lako možete ukloniti obojenost sa drvenih dasaka za sečenje. Ovde vam dajemo najbolje savete za njihovo čišćenje.

Zapravo, klice i bakterije mogu se vrlo brzo prikačiti na površinu drveta. Redovno čišćenje daske je neophodno. Zamena za novu drvenu dasku je takođe preporuka. Čišćenjem drvenih dasaka izbegavate opasne klice u hrani, naročito leti.

Smeša limunovog soka i soli

Pri rezanju povrća i voća iz njih izlazi sok i skuplja se u finim zarezima na dasci za seckanje. Njihova boja može da bude postojana što zavisi od vrste voća i povrća, naročito je uporna boja iz jagode

Zaista je vrlo lako izvaditi boju sa drvene ploče. Prvo pospite krupnu morsku sol na površinu daske za rezanje. Zatim isecite limun na pola i pritisnite jedan od njih na dasku isečenom površinom okrenutom nadole. Iscedite sok i trljajte limun preko zrna soli.

Dovoljno je nekoliko minuta da se čudite prvim rezultatima. Čim budete zadovoljni, pustite dasku da stoji još nekoliko minuta kako bi mešavina limunovog soka i soli i dalje mogla da deluje

Na kraju, grubu smešu možete ukloniti sa ploče krpom ili špatulom. Zatim operite dasku za seckanje pod mlazom vode, osušite je krpom i ostavite da se osuši. Bićete zapanjeni jer će ploča nakon čišćenja izgledati kao nova!

limun i sol

Savet plus: opasne bakterije možete ukloniti i 70% alkoholom. Poprskajte dasku za seckanje alkoholom i ostavite da se osuši na njoj. Zatim je dobro isperite toplom vodom.

Ema.rs vam želi lepu, čistu i zdravu kuhinju!!!

Pratite nas i na instagramu i facebooku

.