Kako povećati plodnost

Kako povećati plodnost

04/03/2021 0 By Dama
Podelite sa prijateljima

Kako povećati plodnost prirodnim putem? Odredjene prirodne namirnice mogu stimulisati proizvodnju hormona i tako povećati plodnost. Postoje prirodni načini za podsticanje proizvodnje hormona i povećanje plodnosti žena. Predstavljamo deset prirodnih lekova koji povećavaju plodnost. Za vas smo prikupili nekoliko prirodnih pojačivača plodnosti koji vam mogu pomoći da na nežan način ispunite svoju želju za bebom.

Kako mogu da povećam plodnost?

Da li želite bebu? Tada će vam biti zanimljivo da naučite mnogo o plodnosti. Jer planirana i željena trudnoća ne dešavaju se uvek odmah. Kako povećati plodnost?

Brojni faktori utiču na vašu plodnost u negativnom i pozitivnom smislu. U osnovi, uravnotežena ishrana, opuštanje i zdrav način života najbolji su osnov za vašu želju da imate decu.

Svaka žena koja želi dete to zna: ciklus se pažljivo nadgleda iz meseca u mesec. Seks se planira u plodne dane oko ovulacije. Ali žensko telo nije samo sat koji savršeno funkcioniše. Radi se o izuzetno složenoj i osetljivoj interakciji hormona. Tu su i uticaji okoline, premalo sna, nezdrava ishrana i previše stresa. Svi faktori koji mogu uticati na našu plodnost. Srećom, postoje prirodni pojačivači plodnosti koji vam mogu pomoći da zatrudnite. Nema garancije! Ali svakako možete da date finu i nežnu podršku svom telu.


Nar

Nar je odavno poznat kao zdravo i lepo voće. Seme nara sadrže fitoestrogen koji je gotovo identičan hormonu kod žena u telu. Budući da je premalo estrogena često odgovorno za nepravilnu (ili nikakvu) ovulaciju, semenke nara pomažu ovulaciju.

Nar za povećanje plodnosti

Beli luk

Aromatična biljka daje hrani vrlo posebnu aromu, deluje antibakterijski i održava krv, srce i krvne sudove zdravim. Pored toga, beli luk je hiljadama godina poznat po tome što pospešuje plodnost.

Laneno ulje

Laneno ulje sadrži omega-3 kiseline, koje su neophodne za plodnost. Kašika ulja ujutro može prirodno povećati plodnost.

Avokado

Sve popularnije voće pruža telu vitamin E koji povećava plodnost i može poboljšati funkciju polnih organa. Ako vam se ukus avokada ne svidja, možete ga koristiti kao sastojak u zelenim smutijima.

Konopljika

Konopljika se takodje zove viteks, avramovo drvo ili monahov biber, poreklom je iz Mediterana. Ekstrakt iz plodova reguliše hormonalnu ravnotežu i ako se redovno uzima, može povećati plodnost nakon otprilike dva do tri meseca. Preparati od monahovog bibera se mogu kupiti u apotekama bez recepta.

Konopljika za povećanje plodnosti

Kopriva

Kopriva je vekovima bila poznata kao lekovita biljka. Ako je želja za radjanjem dece neostvarena, hranljivi sastojci sadržani u biljci poput gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i silicijum-dioksida, koji su važni za zdravlje žena, mogu pozitivno uticati na plodnost.

Maslačak

Ima regulacioni efekat na žensku hormonsku ravnotežu i stimuliše matericu. U njemu se može uživati sirovo, na primer kao sveža letnja salata ili u obliku čaja.

Limun

Kiselinsko bazna ravnoteža je preduslov za zdrav nivo hormona, a time i za visoku plodnost. Uprkos kiselkastom ukusu, limun je u suštini alkalna namirnica i zahvaljujući vitaminu C koji sadrži može da zaštiti jajne ćelije kod žena i spermatozoide kod muškaraca od toksina.

Ruzmarin

Ruzmarin se koristi kao začin da mediteranskim jelima i mesu da aromatičnu notu. Koristi se i kao prirodno sredstvo za povećanje plodnosti zbog stimulativnog dejstva na ovulaciju.

Matični mleč i polen

Polen je dragoceni izvor hranljivih sastojaka kao što je cink i ako se uzima svakodnevno, može imati produženi efekat na plodnost i libido. Ono što jača mlade pčele takođe može pomoći i budućim roditeljima: matični mleč sadrži velike količine proteina koji povećava plodnost.

Djumbir

Djumbir je dobar za imunološki sistem i jača odbranu tela. Takodje deluje kao pojačivač plodnosti. Pored toga, deluje protivupalno, a kaže se i da ima afrodizijački efekat.


Generalno, da biste povećali šanse za začeće, trebalo bi da jedete uravnoteženo i da vodite zdrav život. Više sna i bavljenje sportom blagotvorno je za plodnost. Prekomerna ili nedovoljna težina, pušenje i neuravnotežena ishrana negativno utiču na plodnost i kod žena i kod muškaraca. Pušenje i prekomeran unos kofeina, alkohola i lekova kao i stres takodje mogu loše da utiču na plodnost.

Pratite nas i na instagramu i facebooku