Najmanji pas na svetu

Najmanji pas na svetu

10/02/2021 2 By Devojka
Podelite sa prijateljima

Najmanji pas na svetu? Postoji mnogo malih rasa pasa, ali koji su od ovih mini pasa najmanji psi na svetu? Male rase pasa postaju sve popularnije, posebno u urbanim sredinama. Mnoge male rase pasa takođe čine dobre porodične pse. Ovde ćete naći 5 najmanjih rasa pasa na svetu – sa njihovim osobenostima i osobinama. Izmedju ovi 5 rasa male su razlike ali ipak hijerarhija mora da se poštuje.

Najmanje rase pasa:

Možemo da ih smestimo u krilo i da ih nosimo svuda sa sobom. Idealni su za čuvanje u stanu. Ovde ćemo vam predstaviti najmanje i najslađe rase pasa na svetu.

1. Najmanji pas na svetu – čivava

Veličina: 15 – 23 cm
Težina: 1 – 3 kg
Starost: 12-14 godina

Čivava je najmanja rasa pasa na svetu. Potiče iz Meksika. Postoje čivave sa kratkim i dugačkim krznom. Ovi psi takođe odbacuju vrlo malo dlake i zbog toga su pogodni za držanje u stanu. Pored veličine, upečatljive su i njihove velike oči. Njegova sitna građa, velike oči i ogromne izbočene uši čine da mali Meksikanac izgleda veoma slatko. I ako sa svom svojom “veličinom” deluje bespomoćno, čitava je veoma živahan, izdržljiv i srčan pas. Uvek će stati u odbranu svog vlasnika.

Čivava - Najmanji pas na svetu

2. Nemački patuljasti špic – pomeranac

Veličina: 18 do 22 cm
Težina: 2 – 3 kg
Starost: do 16 godina

Kao najmanja od rasa špica, nemački patuljasti špic potiče od jedne od najstarijih rasa pasa u srednjoj Evropi. Poreklom iz Pomeranije, zbog čega se i danas često naziva „pomerancem“.

Bujno krzno, koje dolazi u svim bojama, čini pomeranca većim nego što zaista jeste, a sa svojih 18 do 22 cm visine leđa i malom težinom od 2 do 3 kilograma prava je beba medju rasama pasa.

Humani i veseli karakter minijaturnog špica čini ga odličnim porodičnim psom. Slično kao i čivava i pomeranac ima prirodu da brani imovinu i vlasnika. Ima odličan sluh pa je ustvari pravi, mali, neustrašivi pas čuvar.

Pomeranac - Najmanji pas na svetu

3. Prague Ratter

Veličina: 19,5 – 20,5 cm
Težina: 1 – 3 kg
Starost: 12-14 godina

Njegova istorija započela je u Češkoj. Zbog svog odličnog čula mirisa i male veličine često je korišćen kao lovac za čišćenje dvorišta i štale od neželjenih glodara. Tek krajem 20. veka postao je današnji pas pratilac. Ovog četvoronožnog prijatelja odlikuje opuštenost, pažljivost i zaigranost. S obzirom na njegovu društvenu, prijateljsku prirodu idealan je porodicu.

Prague Ratter - Najmanji pas na svetu

4. Bolonka

Veličina: 20 – 25 cm
Težina: 2 – 3,5 kg
Starost: 10-15 godina

Poreklom je iz Rusije i u početku je držana samo tamo i u zemljama kasnijeg Sovjetskog Saveza. Bolonke imaju talasasto, gusto krzno koje dolazi u mnogo različitih boja.

Bolonka - Najmanji pas na svetu

5. Russkiy Toy

Veličina: 20 – 28 cm
Težina: 1 – 3 kg
Starost: 12-15 godina

Ruska igračka je „gigant“ među sićušnim, jer može biti visoka do 28 centimetara i teška tri kilograma. Prvobitno uzgajan samo u kratkodlakoj varijanti, sada je dostupan i sa dugim dlakom i ušima sa resama. To je živahni, žilavi i srećni mali pas sa velikom željom za učenjem. Ovi psi su vrlo pametni i prilagodjeni deci.

Russian_Toy - Najmanji pas na svetu

Pratite nas i na instagramu i facebooku