Ove stvari svi zaboravimo da očistimo

Ove stvari svi zaboravimo da očistimo

06/02/2021 0 By Dama
Podelite sa prijateljima

Redovno čistite i usisavate, naravno. Brišete podove i prašinu sa polica, naravno. Ipak, postoje stvari u stanu koje svi zaboravimo da očistimo.

Otirač

Logično, nehigijenskije mesto, teško možete zamisliti. Ipak, otirač se zanemaruje prilikom čišćenja. Pogrešno, jer većina prljavštine spolja ostaje na prostirci kada se obrišu cipele. To uključuje i bakterije, jer na ulici nesvesno prolazite kroz puno prljavštine i bakterija kao i kroz tragove životinjskog izmeta i raznih drugih nečistoća.

Savet: Pored redovnog usisavanja, povremeno je važno i preporučljivo i vlažno čišćenje dezinfekcionim sredstvima za domaćinstvo poput limunske kiseline. Možete ga i poprskati povremeno alkoholom ili nekim drugim dezinfekcionim sredstvom. Naravno i povremeno pranje je dobrodošlo.

Daljinski upravljači

Šta je sa daljinskim upravljačem? Bilo da se radi o televizoru, radiju ili garaži, jer se redovno koriste, na njih napadaju sve vrste bakterija. Ne zaboravite i daljinske upravljače za razne konzole za igru. Zbog toga je važno redovno čišćenje daljinskih upravljača. Budite oprezni sa tečnostima kako ne biste oštetili elektronske delove u njima. Krpa natopljena sredstvom za čišćenje bi trebalo da reši problem. Možete i alkoholom da bi ste se rešili bakterija.

Čišćenje daljinskog

Prekidači za svetlo i kvake

Slično kao i daljinski upravljači, i prekidači za svetlo i sve kvake u stanu se svakodnevno koriste. Naravno da je na njima uvek nečistoća i bakterija. Koristimo ih više puta u toku dana pa ih zato trebamo redovno obrisati sa malo dezinfekcionim sredstvom.

Radijatori

Da li vam u stanu miriše ikad na ugljenisanu prašinu? To može biti zbog toga što se prilikom čišćenja često zaboravljamo radijatore. To uopšte nije tako teško. Vlažna krpa čini čuda i osigurava manje napada kašlja i kijanja. Čišćenje radijatora čak štedi troškove grejanja!

Knjige

Verovatno police sa knjigama redovno čistite i brišete prašinu. Ipak, to nije dovoljno. Muve, komarci i razni drugi insekti često prave problem knjigama pa ih je zato potrebno dodatno očistiti. Ne brinite, ne moramo to tako često. Jednom godišnje biće dovoljno, izvadite svaku knjigu sa police, malo je provetrite i detaljno prebrišite.

Čišćenje knjiga

Pribor za čišćenje

Na kraju ali svakako ne i najmanje važno je i čišćenje samog pribora za čišćenje.

Krpe za čišćenje, sundjeri, kao i džogeri, naravno upijaju sve vrste prljavštine. Ali često zaboravljamo da na odgovarajući način uklonimo ovu prljavštinu sa pribora za čišćenje. Krpe se mogu staviti u veš, ali ipak ih treba zameniti nakon nekog vremena. Sundjeri su pravo uzgajalište klica i bakterija i treba ih redovno zamenjivati.

Savet: Pribor za čišćenje treba „dezinfikovati“ toplom vodom i sirćetnom ili limunskom kiselinom nakon svakog ciklusa čišćenja. I naravno da se redovno zamenjuje.

Savet plus: Kada ste poslednji put očistili četku za toalet? Stavite četku za WC u šolju zajedno sa sredstvom za čišćenje i ostavite ga tamo oko 30 minuta.

Ema.rs vam želi čistu i udobnu kuću. Pozdrav!!!

Pratite nas i na instagramu i facebooku