Povraćanje kod mačaka

Povraćanje kod mačaka

06/02/2021 0 By Devojka
Podelite sa prijateljima

Zašto mačke povraćaju?

Povraćanje kod mačaka je jedna od prirodnih zaštitnih reakcija njihovog tela. Naučite kako da prepoznate da li je povraćanje uzrokovano bolešću i kada je neophodna poseta veterinaru.

Ono što vlasnicima mačaka može smetati je blagoslov za mačke: njihov izuzetno osetljiv centar za povraćanje. Jer povraćanje uz kašljanje i kijanje jedna je od zaštitnih reakcija kojom se organizam brani od zagađivača ili patogena tako što ih „izbacuje“ iz tela. Uz nekoliko izuzetaka, ovaj zaštitni refleks ne bi trebalo suzbijati lekovima.

U ovim slučajevima povraćanje je bezopasno kod mačke

Povraćanje mačaka zbog progutane dlake

Povremeno začepljenje sa nekoliko dlaka i malo povraćanja potpuno je bezopasno. Time je mačka već učinila ono što je neophodno kako bi se ponovo osećala bolje. Naročito kada menjaju krzno, mačke redovno povraćaju progutanu dlaku. Čisteći krzno, mačke neizbežno progutaju dlaku. Dugokose mačke posebno unose velike količine dlake. U stomaku se formiraju kuglice od dlake, koje mačka obično izlučuje fekalijama. Sa većim količinama, međutim, mačke namerno izazivaju povraćanje.

Mačka povraća od nepravilne ishrane

Ako vašu mačku ne guši dlaka, ali povraća hranu, uzrok je obično pogrešna ishrana. Prvo, prebrzo ili previše pojedene hrane odjednom može dovesti do nervoze u stomaku. U ovom slučaju, mačke će povraćati hranu oko 5 do 30 minuta nakon jela. Ako vaša mačka nije upoznata sa hranom, takođe može imati netoleranciju ili alergiju na određene sastojke. Uz to, gutanje pokvarene hrane ili toksičnih supstanci može biti okidač za povraćanje kod mačaka.

Bolesti kao uzrok povraćanja mačaka

Ako uzrok nisu ni progutana dlaka ni pogrešna hrana, mačka će povraćati zbog bolesti. Ovde samo veterinar može detaljnim pregledom utvrditi tačnu bolest. Moguća je zaraza digestivnog trakta virusima, bakterijama, gljivicama ili parazitima. Takođe može biti uzrokovano hroničnim zapaljenjem želuca ili tumorom.

Povraćanje kod mačaka usled stresa

Ako ne možete da pronađete uzrok, povraćanje može biti i psihološko. Pored fizičkih uzroka i stres može dovesti do digestivnih poremećaja kod mačaka. Uzbuđenje i stres mogu uznemiriti mačke. Pokušajte da se stavite na mesto mačke i popravite okidače ako je moguće.

Ako mačka povrati ovako, mora odmah kod veterinara

Međutim, povraćanje takođe može biti simptom ozbiljne bolesti, čak i opasne po život. Mačka mora odmah kod veterinara ako povraćaj ima tamnu boju ili smrdi na fekalije. Tada bi to mogla biti crevna opstrukcija koju treba operisati što je pre moguće. Ako povraća nekoliko puta zaredom, treba brzo potražiti veterinara. Jer to može biti zbog trovanja ili ozbiljne infekcije.

Ako mačka povrati nekoliko puta zaredom i nakon dva dana ne dođe do poboljšanja, trebalo bi da posetite veterinara. Dugotrajno povraćanje dovodi do ozbiljnog gubitka tečnosti i posledične dehidracije. Krv u povraćanju je još jedan jasan znak upozorenja.

Kako da pomognem mački

Kako da pomognem mački kad povraća?

Ako vaš ljubimac pati, verovatno se pitate postoji li nešto što možete učiniti da m upomognete da se oporavi. Odgovor je da! Ako znate zašto vaša mačka povraća, treba da se ponašate u skladu s tim. Naročito je važno pružiti joj puno odmora. Takođe se pobrinite da vaš ljubimac unosi dovoljno tečnosti. Najbolji način za borbu protiv ovoga je dan posta. Ne dajte mački hranu 24 sata kako bi se sluznica stomaka oporavila. U međuvremenu, dajte joj dovoljno vode da ne bi dehidrirala. Ova nulta dijeta se ne preporučuje mladim životinjama! Kada se simptomi povuku, započnite sa ishranom prilagođenom stomaku. Za to su pogodna kuvana pileća prsa ili riba na pari. Čim se vaša mačka opopravi, možete je hraniti kao i obično. Srećno….

Pratite nas i na instagramu i facebooku