Šta je TikTok

Šta je TikTok

06/02/2021 0 By Devojka
Podelite sa prijateljima

TikTok je sadašnjost i budućnost. Instagram je bio juče, facebook prekjuče. TikTok je već par godina društveni medij za tinejdžere, gde oni razmenjuju ideje i predstavljaju se jedni drugima. Veoma je malo njih koji su čak iskusili Facebook hajp. Aplikacija je napravljena u Kini ali je brzo osvojila Evropu, Ameriku i ostale delove sveta i tako postala globalni fenomen. Osnovna ciljna grupa su deca i mladi “generacije Z” uzrasta od 13 do 18 godina. Ali TikTok je takođe popularan među milenijalcima do ranih 30-ih godina: sa 66 posto, velika većina korisnika je mlađa od 30 godina. Starija zajednica takođe sve više uzima maha.

Šta je TikTok?

TikTok je video portal na koji korisnici postavljaju video snimke koje su sami napravili, a koji su praćeni muzikom i drugim zvukovima dostupnim u aplikaciji. Uz to se često pleše ili peva. Isečci – zvani i “TikToksi” – od 10 do 60 sekundi i prvenstveno su namijenjeni zabavi. Besplatna aplikacija, koja je dostupna za operativni sistem Android i iOS, sada je jedna od najpreuzimanijih aplikacija, uz Facebook i WhatsApp.

Kako funkcioniše TikTok?

Da biste kreirali svoj video, prvo u aplikaciji izaberete muziku u pozadini ili izgovoreni isečak, a zatim se snima kamerom mobilnog telefona. Ili možete da otpremite već snimljeni video. Ljudi plešu, pevaju ili deluju sinhronizovano – video snimci se tada mogu montirati pomoću specijalnih efekata i filtera. Aplikacija pruža filtere pomoću kojih se otpremljeni klipovi mogu prilagoditi i urediti. Tada ih mogu deliti i ocenjivati sa drugima. U osnovi, što je zabavniji i kreativniji klip, to će se češće gledati.

Budući da korisnici mogu da dele video snimke sa drugima, TikTok je jedna od društvenih mreža i najbolje se može upoređivati sa Instagramom.
TikTok je društvena mreža za otpremanje kratkih video zapisa sa mobilnih telefona. Na TikTok korisnici mogu da otpremaju kratke video zapise sa muzikom.

Aplikaciju možete preuzeti iz App Store-a ili Google Play prodavnice. Ako odlučite da postanete deo zajednice, možete se registrovati putem tačke za navigaciju „Profil“. To možete učiniti sa postojećim Google, Facebook ili Tvitter nalogom ili sa sopstvenim nalogom sa imenom i lozinkom. Putem „Uredi profil“ možete promeniti ime i sliku profila, dodati biografske podatke i – vrlo važno! – podesite nalog na „privatno“. U suprotnom, bilo koji korisnik TikToka mogao je da vidi šta objavljuje na svom profilu.

For You i Follow – Za tebe i Pratim

Čim se prijavite, bićete prebačeni na početni ekran sa video fidom. Ako nemate nijednog aktivnog pratioca i još uvek niste lajkovali nijedan post, TikTok će vam naizmenično prikazivati klipove koji su trenutno u trendu. Međutim, što više pratite i komunicirate sa drugim nalozima, to vas aplikacija bolje upoznaje. Aplikacija tako može da razume šta vam se sviđa i nastavi da personalizuje vaš fid na osnovu vaših lajkova, deljenja i praćenja.

Da biste sami kreirali video, prvo kliknite simbol plus u sredini trake menija – a u sredini će se pojaviti pogled kamere sa okruglim dugmetom. Pomoću trake sa menijem levo od kamere možete da primenite filter na snimak, promenite brzinu itd.

Izaberite TikTok filtere i efekte

TikTok ima brojne funkcije pomoću kojih možete da snimate i prilagodite svoj video. Ovo možete pronaći u meniju za navigaciju na desnoj dugačkoj strani:

TikTok filteri
TikTok filteri

Brzina: Odmah iznad dugmeta zatvarača pronaći ćete kontrole brzine različitih veličina, od usporenog do brzog pokreta.

Kozmetički filter: Specijalni AR filter pomoću kojeg možete napraviti male kozmetičke korekcije na licu.

Filter boja: omogućava vam prebacivanje ili podešavanje boja video zapisa.

Tajmer: Ako tokom snimanja ne želite da držite pritisnuto dugme za snimanje sve vreme, funkcija „tajmer“ vam omogućava da odbrojavanjem podesite vreme za video pojedinačno.

Efekti: Levo od crvenog okidača, video možete začiniti raznim AR efektima za lice i okolinu.

Podesite zvuk za svoj video

Pošto je TikTok poznat po svojim video zapisima o plesu i usnama, jedna od najvažnijih i najpopularnijih karakteristika u aplikaciji je naravno zvuk. Na vrhu ćete naći ključ i dugme „Dodaj zvuk“. Ako je dodirnete, doći ćete na stranicu pregleda na kojoj možete odabrati muziku koju želite. Tada se ovaj audio zapis može čuti u pozadini gotovog klipa.

Pratite nas i na instagramu i facebooku