Suve ruke saveti

Suve ruke saveti

06/02/2021 0 By Devojka
Podelite sa prijateljima

Suve ruke i kako se izboriti sa tim problemom. Danas vam donosimo praktične savete za negu suvih ruku. Mnogi mladi ali i oni malo stariji danas imaju problem sa suvim rukama, šta je uzrok i kako ih negovati?

Suve ruke – razlozi

Uzroci za pojavu suvih ruku mogu se grubo podeliti na tri dela:

Spoljni faktori – (npr. Toplota, hladnoća, sunčevo zračenje), dijeta, određeni lekovi, stres i emocionalni stres.

Biološki faktori (kao što je starost).

Bolesti kao što su neurodermatitis, alergije, psorijaza, kontaktni ekcem (osip na koži), Diabetes mellitus…

Nosite rukavice

Obavezno nosite rukavice kada ste na otvorenom! Ovo je bolji način da zaštitite ruke od hladnoće i rizika od dehidracije. Modeli rukavica koji čuvaju telesnu toplotu i odvode vlagu su idealni.

Pijte dovoljno tečnosti

Zaštitite ruke i iznutra: Pijte dovoljno tečnosti tokom cele godine. Zimi je to podjednako važno kao i leti. U zimskom periodu, koža posebno zavisi od vlage. Idealne su dve do tri litre vode ili nezaslađenog čaja dnevno.

Dobro operite ruke

Pranje ruku je posebno važno tokom hladne sezone i velikim delom doprinosi prevenciji infekcija. Međutim, ako se pogrešno uradi, često pranje ruku šteti koži. Ne dozvolite da se voda previše zagreje. Pretopla voda i upotreba sapuna omekšava kožu i oštećuje zaštitni omotač kiseline. Upotreba mlake vode, pH sapuna neutralnog za kožu i hidratantne kreme za ruke nakon toga idealno sprečava dehidrataciju.

Koristite gel od aloa vere

Gel biljke aloe vera poznat je po hidratantnom dejstvu i prirodni je saveznik vašim rukama bez ikakvih hemijskih dodataka. Upala se smanjuje i nestaje nakon kratkog vremena, koža postaje elastičnija. Nanesite gel aloe na vaše ruke nekoliko puta dnevno i nežno ga umasirajte.

gel od aloa vere za ruke

Hranljive kupke sa uljem za vaše suve ruke

Uljne kupke su jednostavan način da se vaše ruke osećaju bolje. Brze su i jednostavne za pripremu. Kupke za ruke sa uljem izuzetno neguju i vlaže kožu. Jednostavno stavite malo mlake vode u posudu i dodajte nekoliko kapi maslinovog, bundevinog, bademovog ili jojobinog ulja po želji. Ostavite ruke u uljnoj kupki deset do petnaest minuta a zatim ih nežno osušite. Maslinovo ulje je veoma lekovito i odlično je za ovu namenu. Možete slobodno i dodati malo više maslinovog ulja.

Kupke od ulja za suve ruke

Redovni piling ruku

Kada se vaše ruke oporave i više ne pucaju, možete pažljivo ukloniti mrtvu kožu pilingom. Smeša maslinovog ulja i šećera ne trlja previše, a istovremeno neguje ruke. Uklonite ostatke pilinga maramicom za lice i ne perite ruke sapunom – to bi uklonilo vlagu iz sveže negovanih ruku.

Pratite nas i na instagramu i facebooku