Veza na daljinu – saveti

Veza na daljinu – saveti

15/02/2021 0 By Devojka
Podelite sa prijateljima

Veza na daljinu može biti uspešna baš kao i ona “normalna“. Daćemo vam nekoliko saveta da pomognete sebi i partneru i vašu vezu na daljinu učinite boljom.

Veza na daljinu ili čak vikend veza može biti iscrpljujuća, nemojmo se zavaravati. Osećaj da ste sveže zaljubljeni kada konačno možete ponovo zagrliti svog partnera, nekoliko dana kasnije sledi težak oproštaj i dodatna porcija čežnje. I tako iznova i iznova.

Zajedničko vreme može mnogo da nadoknadi, ali udaljenost takođe ostavlja više prostora za sumnje u ljubav. Svako ko je ikada imao ili je u vezi na daljinu znaće trenutke kada se zapitate: „Zašto to zapravo radim?”

Veze na daljinu nikako nisu slabije od veza parova koji se viđaju svakodnevno i žive zajedno ili su barem u istom gradu.

Veza na daljinu može uspeti

Veze na daljinu su sve češće. U slučaju akademski obrazovanih, statistički svaki četvrti par – bar na nekoliko godina ima vezu na daljinu. Jedan od razloga za ovo su sve veći zahtevi: muškarci i žene danas žele oboje – karijeru i srećnu vezu.

Ne postoji jedinstveni recept za srećnu vezu na daljinu kao ni za bilo koju drugu vezu. Ipak, kao što je to često slučaj u životu, pozitivan stav je pola uspeha. Jer kad jednom prihvatite da se ne možete stalno viđati i ne možete svake večeri da zaspite jedan pored drugog, veza na daljinu ima i neke prednosti: Između susreta oboje imaju više vremena za sebe, sposobniji su da se realizuju, napreduju u karijeri i uživaju više slobode – uz istovremenu odanost, naravno.


Pravite zajedničke planove – 1. savet

Neki ljudi se relativno dobro slažu sa fizičkom distancom u vezi na daljinu. Ipak, dugoročna perspektiva zajedničkog života je u većini slučajeva veoma važna. Da biste osigurali da obe strane žele dugoročno isto, s vremena na vreme treba da razgovarate i uporedite svoje ideje i buduće planove.

Stvorite zajedničke perspektive! Da li će se ti planovi ostvariti kasnije, gotovo je nevažno. Mnogo važniji je zajednički san. Srednjoročno, ovo takodje uključuje i odmore i zajednička putovanja.

Podelite svakodnevnicu – 2. savet za vezu na daljinu

Redovno pričajte jedni drugima male anegdote iz svog života. Čak i one koje na prvi pogled mogu izgledati banalno. Ono što većini parova nedostaje u vezama na daljinu je zajednički svakodnevni život. Nemojte samo da se zovete kad imate nešto novo da kažete – veza je toliko vredna upravo zato što uvek imate oko čega da ćaskate.

Nikada nije bilo tako lako održavati kontakt uprkos velikim udaljenostima. Viber, messenger, skype, instagram, su pravo bogatstvo kad je ljubav na daljinu u pitanju. Naravno, hladni ekran pametnog telefona ne zamenjuje toplinu i blizinu vaše voljene osobe, ali video ćaskanje pomaže vam da ublažite čežnju.

skype

Veze na daljinu trebaju poverenje – 3. savet

Jeste po malo otrcana fraza, ali je uzajamno poverenje osnova svake veze. U vezi na daljinu, medjutim, to je posebno neophodno jer udaljenost može brzo dovesti do sumnje i ljubomore. To se pretvara u opsesiju kontrole: Šta to radiš? Sa kim? Gde si sada? Zašto se ne javljaš? To je obično početak kraja.

Ali šta radite kada je vaš partner stotinama kilometara udaljen, a neprijatan osećaj u stomaku jednostavno ne želi da nestane? Pokušajte se udaljiti od svojih emocija i što racionalnije razmislite zašto osećate ono što osećate. Da li vaš partner upoznaje nove ljude koje ne poznajete? Sad zamislite situaciju obrnuto. Svakako ste upoznali nove ljude tokom veze na daljinu, a da vaš partner ne mora da brine.

Razgovarajte o tome kada se neko oseća nelagodno, podelite svoje strahove i brige jedni s drugima. To često može ukloniti puno neizvesnosti i naći ćete rešenja koja jačaju i vas i vezu.


Uživajte u zajedničkom vremenu – 4. savet

Iskustvo je pokazalo da su u daljinskim vezama vikendi provedeni zajedno automatski mnogo intenzivniji nego ako živite u istom gradu. Pre nego što se ponovo vidite, leptirići vam lepršaju u stomaku kao da ste sveže zaljubljeni, a za vikend se često planiraju aktivnosti kako biste iskoristili svaki minut zajedno. Gotovo kao mini odmor za dvoje. Ovo je neverovatno lepo i nešto što drugi parovi često izgube tokom veze.

Ljubav na daljinu

Pratite nas i na instagramu i facebooku