Gulaš recept
21/02/2021Gulaš je jelo, poreklom iz Madjarske, koje se sprema od goveđeg mesa (govedji gulaš) ili od svinjskog mesa (svinjski gulaš), crnog luka i mlevene slatke paprike. Ja sam se odlučila da spremim svinjski gulaš i donosim vam moj recept za gulaš:
Svinjski gulaš recept
Sastojci:
- 800 gr svinjskog mesa
- 300 – 400 gr crnog luka
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 2 dl sok od paradajza
- 1 kašika pirea paradajza (može i kečap kao zamena)
- 2 kašičice začina od sušenog povrća
- so
- biber
- lovorov list
- svinjska mast ili zejtin
Priprema svinjskog gulaša
Prvo izeckajte crni luk.
Meso iseckajte na kockice.
Prvo na svinjskoj masti ili ulju dinstajte crni luk na srednjoj do malo jačoj vatri 10 – 15 minuta. Kad je luk omekšao, tiganj sklonite sa vatre i dodajte slatku začinsku papriku. Potrebno je skloniti tiganj da pi paprika pustila svoja eterična ulja a da sa druge strane ne pregori što bi dalo malo gorak ukus.
Ubacite meso i vratite tiganj na vatru. Dodajte suvi začin, so, biber, pire od paradajza (ili kečap). Pržite uz mešanje da meso dobije boju sa svih strana.
Zatim, dodajte sok od paradajza, lovorov list i vodu da prekrije meso. Poklopiti tiganj i ostaviti da se krčka sat do sat i po vremena na tihoj vatri. Proveravati povremeno da se tečnost ne ukrčka previše i po potrebi dodavati po malo vruće vode.
Voditi računa da se poslednje dodavanje vode uradi petnaestak minuta pre kraja da bi se sve lepo ukrčkalo. Proveravati da li je meso omekšalo i to će vam biti signal da ste pri kraju. U svinjski gulaš nikako ne dodavati brašno za zgušnjavanje.
Svinjski gulaš možete poslužiti uz testeninu ili krompir pire. Prijatno.
Ema.rs vam želi prijatan i ukusan ručak.
Pratite nas i na instagramu i facebooku