Čišćenje rerne bez hemijskih sredstava

Čišćenje rerne bez hemijskih sredstava

06/02/2021 0 By Dama
Podelite sa prijateljima

Čišćenje rerne? O ne, samo to ne. Jedna od najomraženijh kućnih aktivnosti, može da vam postane manje naporna a još ako to uradite bez hemijskih sredstava uz pomoć kućnih namirnica, zvuči zanimljivo.

Postoje neke namirnice koje mogu očistiti pećnicu, istovremeno štiteći zdravlje i vaš novčanik. Verovatno ih već imate kod kuće: so, prašak za pecivo, soda bikarbona i limun – to je sve što je potrebno da biste uklonili čak i tvrdoglavu prljavštinu u rerni.

Nažalost, prilikom kuvanja i pečenja često se dogodi da ostaci hrane ostanu u rerni. I samo novije pećnice imaju funkciju samočišćenja. Ako odmah ne uklonite izgorele proizvode, nastaće tvrdoglave nakupine. Pomoću sledećih kućnih sredstava pećnicu i pleh možete da očistite jednako blistavo!

Čišćenje rerne

Greške pri čišćenju

Pre nego krenemo sa pričom o čišćenju bez hemijskih sredstava moramo da se osvrnemo na neke osnovne greške i mere opreza.

Ako ste osetljivi na namirnice za domaćinstvo koje smo naveli, nosite rukavice i po potrebi masku za lice.
Peć morate isključiti i ohladiti pre nego što nanesete sredstvo za čišćenje. Međutim, nekim proizvodima za čišćenje je potrebna toplota rerne da bi bili efikasni.
Čisteći i brišući, pazite da se ne opečete.
Nikada ne čistite pećnicu čeličnom mrežicom ili metalnim četkama. Unutrašnjost većine rerni je napravljena od emajla.
Gumeni zaptivač između vrata rerne i rerne treba očistiti toplom vodom i tečnošću za pranje. Ako ovi agensi prvi put ne uklone svu prljavštinu i masnoću, ponovite postupak čišćenja.
Za brisanje štednjaka preporučujemo upotrebu krpe za čišćenje od 100 posto pamuka ili lana.

Čišćenje rerne praškom za pecivo

Kako očistiti rernu sodom bikarbonom? Tajno oružje u borbi protiv svih vrsta prljavštine je prašak za pecivo. Natrijum hidrogen karbonat koji sadrži, kada dođe u kontakt sa tečnošću, doslovno razbija prljavštinu. Da bi pećnica ostala čista, pomešajte paketić praška za pecivo, oko 3 do 4 kašičice, sa 3 kašike vode. Dobijenu pastu namažite brzo i obilno na ugradne ploče u rerni, a takođe i na vrata rerne. Uverite se da ako vrata na rerni imaju žlebove ili rupe, na primer za zavrtnje, ne napunite pastu u udubljenja. U suprotnom ćete ga morati ponovo strugati četkicom ili čačkalicom. Zatim sačekajte 30 minuta. Pasta od sode bikarbone se isušuje, pa je možete pometlati iz rerne nakon pola sata. Na kraju, obrišite rernu jednom vlažnom krpom bez ikakvog ribanja i gotovo je sa čišćenjem.

Čišćenje rerne uz pomoć soli

Sol kao sredstvo za čišćenje pećnice deluje samo na dnu rerne – nažalost, ne prijanja dobro za zidove. Evo kako to funkcioniše: Pod pećnice dobro obrišite mokrom krpom. Zatim pospite puno soli na sva prljava mesta. Prebacite rernu na 50 stepeni Celzijusa. Ili, ako regulator temperature u vašoj rerni nema ovaj broj, podesite ga na najnižu temperaturu. Čim sol promeni boju i porumeni, ponovo isključite rernu. Sačekajte dok se sve ne ohladi i očistite so iz rerne. Obrišite rernu vlažnom krpom.

Čišćenje rerne sodom bikarbonom

Soda bikarbona je svestrani pomoćnik u domaćinstvu: od aditiva za domaću pastu za zube preko mašina za pranje veša do čišćenja rerne – beli prah vredi zlata. Za čišćenje pećnice, soda bikarbona se pomeša sa vodom u odnosu 1: 1. Ako želite da tretirate samo malo područje, 2 kašike sode bikarbone i 2 kašike vode treba da budu dovoljne. Ako vam je rerna dosta prljava moraćete da napravite više rastvora. Ovo domaće sredstvo za čišćenje pećnice se nanosi samo na prljava mesta. Važno je i da ne dolazi u kontakt sa grejnim elementima rerne. Smeša treba da stoji oko 20 do 30 minuta, a zatim sve obrišite vlažnom krpom. Začas pećnica ponovo sija.

Čišćenje sodom bikarbonom i sirćetom

Čišćenje rerne sodom bikarbonom i sirćetom. Snažni duo sode bikarbone i sirćeta od belog vina pomaže protiv vrlo tvrdoglave prljavštine u pećnici. Oprez: Kada se dve komponente pomešaju, stvara se jedak miris i hemijsku reakciju ne treba potcenjivati. Zato pastu mešajte samo u keramičkoj ili staklenoj posudi. Pomiješajte sodu bikarbonu i sirće za čišćenje pećnice, po mogućnosti u odnosu 1:0,5, odnosno jednu kašiku sode bikarbone i samo pola kašike sirćeta. Ako sirće nije rastvorilo sav prah, pažljivo dodajte još kapi sirćeta dok se prah ne rastvori. Nanesite pastu četkom ili kašikom na prljava mesta u rerni i pustite domaći čistač da deluje 30 minuta. Na kraju, obrišite rernu vlažnom krpom.

Pratite nas i na instagramu i facebooku